טיפול בבצקת לימפטית
הטיפול באדם עם בצקת לימפתית , לימפאדמה, מתבצע על ידי צוות הכולל פיזיותרפיסט/ית רופא/ה ומטופל/ת במטרה לצמצם ולהוריד את מידת הבצקת, לעצור את התקדמותה, לשמרה במצב המיטבי ובכך לשפר את איכות חיי המטופל. הטיפול השמרני העדכני והמקובל כיום כטיפול הבחירה הינו הטיפול הלימפתי המשולב הכולל טיפול בעור למניעת זיהומים, עיסוי/ניקוז לימפתי, חבישות לחץ, תרגילים מותאמים, הדרכה לגבי טיפול עצמי ופעילות גופנית מותאמת .
בנפיחות שאובחנה באחד מחלקי הגוף כבצקת לימפתית, יש לבקש מהרופא המטפל (כלי דם/ כירורג/ אונקולוג/ מרפאות פצע/ אורתופד ועוד') הפנייה לטיפול פיזיותרפי לבצקת לימפתית (פיזיותרפיה לימפתית).
הטיפול הפיזיותרפי כלול בסל הבריאות ומסופק דרך מכוני הפיזיותרפיה של הקופות או מכון פרטי באישור הקופה. הטיפול חייב להתבצע על ידי פיזיותרפיסט/ית עם הכשרה מתאימה לטיפול בבצקת לימפתית.
הביקור הראשון כולל בדיקה והערכת המטופל וחומרת הבצקת: ממדי הבצקת וסיווגה, הערכת מצב העור, מדידת היקפים, הערכה גופנית ותפקודית. יינתן הסבר מפורט על הטיפול הפיזיותרפי בבצקת לימפתית וקביעת תוכנית טיפול.
מרכיבי הטיפול הלימפתי
מניעה:
במצבים של אי ספיקה ורידית, אחרי ניתוח , חבלה, שיתוק הגורמים לבצקת לימפתית, ניתן לקבל הדרכה למניעת התפתחות או הגדלת הבצקת של הגפיים התחתונות. גם במצבי לימפאדמה ראשונית ניתן בשלב ההתחלה לבנות תכנית מניעתית. טיפולי מניעה נוספים נערכים לעיתים לפני או לאחר ניתוח אונקולוגי בו מתוכננת הוצאת בלוטות לימפה.
במידה ואובחנה לימפאדמה:
בשלב הראשוני –
-
תדירות הטיפול בשלב זה נקבעת על פי חומרת הלימפאדמה , מצב העור וקצב ירידת הבצקת. במצבים בהם קיימת בצקת עם דרגת חומרה גבוהה תדירות הטיפול יכולה לנוע בין 3-5 טיפולים לשבוע.
-
הפיזיותרפיסט/ית מודד/ת ורושם/ת את היקפי הגפה ומחשב/ת נפח הגפה בכדי לעקוב אחרי הורדת הבצקת
-
ניתן הסבר על אמצעי הזהירות למניעת החמרת הבצקת הלימפתית. ההסבר כולל התייחסות לשמירה על שלימות העור, מניעת זיהומים ומניעת פציעות.
-
עיסוי לימפתי או ניקוז לימפתי ידני היא טכניקת עיסוי מיוחדת לשינוע הנוזל הלימפתי מאזורים גדושים וחסומים אל חלקי גוף אחרים בהם מערכת הלימפתית תקינה. לעיסוי אפקט נוסף בריכוך העור, ןהקלה בהרגשת נרמול כאב וריפוי פצעים כרוניים.
-
הדרכה לטיפול עצמי של המטופל כולל תרגילי נשימות, עיסוי עצמי ו/או שימוש באמצעות מכשיר מכני אחר.
-
שימוש בחבישת לחץ באמצעות תחבושות או שרוולים/גרביים אלסטיים ייעודיים לשיפור סילוק עודפי הנוזל הלימפתי ומניעת החזרה של הנוזלים שנוקזו. הפיזיותרפיסט מלמד את המטופל לבצע חבישה עצמית והמטופל חבוש רוב שעות היממה למעט בזמן רחצה בכדי להשיג את התוצאות המרביות. בשלב זה של הטיפול משתמשים בתחבושות עם רמת אלסטיות נמוכה כדי שבזמן מנוחה הלחץ יהיה נסבל ובזמן הפעלת הגפה הבצקתית יהיה לחץ יותר יעיל.
-
תקופת החבישות הראשונית יכולה להימשך כמה ימים או כמה שבועות. קיימות כיום חלופות נוחות לתחבושות הללו, הכוללות חבישה עם סגירת סקוטש, חבישות לילה ועוד. ההחלטה לגבי טכניקת החבישה וסוג החבישה צריכה להתבצע על ידי הפיזיותרפיסט והמטופל.
-
הפיזיותרפיסט נותן הדרכה לתרגילים מותאמים להפעלת השרירים למטרת סיוע לניקוז הנוזל הלימפה וצמצום הבצקת.
בשלב הכרוני - שימור - מעקב
-
שלב זה תדירות הטיפול יורדת משמעותית ותלויה במידת שימור נפחי הבצקת.ב
-
המטופל לומד לטפל בעצמו ולשמר את הורדת נפח האיבר באמצעות עיסוי עצמי ו/או בעזרת מכשיר לחץ פניאומטי.
-
כאשר הבצקת פחתה בצורה מרבית והיא יציבה (כשמדידות הלימפאדמה מתייצבות) יותאם אביזר לחץ אלסטי: שרוול/ כפפה/ מכנס/ גרב/ חזייה. האביזר יותאם בהתאם לגודל וצורת האיבר- מותאם אישי או מוצר מדף. כמו כן קיימים פיתוחים שונים ורבים לאביזרי הלחץ הקבועים וכן אביזרים לסיוע לבישת והסרת אביזר הלחץ.
-
פעילות גופנית כללית מומלצת - יש להתייעץ עם הפיזיותרפיסט המטפל בקשר לסוג אימון , מינון, שימוש בחבישת לחץ בזמן התרגול ומעקב אחרי תוצאות התרגול על הבצקת. במידה ונעזרים במדריכי כושר עליהם להיות בעלי ידע בנושא הלימפאדמה או ליצור קשר עם הפיזיותרפיסטים המטפלים לקבלת הנחיות.
-
מעקב על שימור נפח הגפה- מדידת היקפים בתדירות קבועה. המדידה יכולה להיות עצמאית בנקודות היקף קבועות, או תעשה כמעקב במכוני הפיזיותרפיה.
-
ביקורת לבדיקת אביזר הלחץ (קיים בלאי טבעי בשל השימוש).
-
התעמלות ייעודית במים מומלצת מאוד (לדוג' שיטת תדהר).
-
הפניה לקבוצות תמיכה למטופלים בצקת לימפתית/עמותת לימפאדמה.
לימפדמה בגפה שמאל, אחרי טיפול
לימפדמה בגפה שמאל, לפני טיפול
חבישת לחץ, יד
טיפול ומניעה
מכשירי לחץ פנאומטיים (כמו הלימפה-פרס)
קיימים בשוק מכשירי לחץ פנאומטיים היוצרים לחץ אויר משתנה לסירוגין המסייע להחזר הלימפתי . השימוש בהם צריך להיעשות תוך התייעצות עם רופא והפיזיותרפיסט המטפל ומחייב קבלת הדרכה לשימוש מותאם. חשוב לזכור כי עיסוי לימפתי עצמי מקדים הינו חלק מפרוטוקול של הטיפול ויש לתת את הדעת למרכיבי הטיפול הנוספים : כללי הזהירות כולל מדדי לחץ דם, אביזרי החבישה האלסטיים והפעילות הגופנית. קיימים מכשירים מסוגים שונים לבניית עוצמת וכווני הלחץ. השרוולים בעלי מגוון בכמות תאי הלחץ ובמבנה. קיימת עדיפות לטיפול בשרוול המשלב גפה עם פלג הגו והחזה לטיפול ביד או כוללים את אזור הבטן לבצקת בגפיים התחתונות. עקב עלות המכשור יש העדפה בהשאלתו או השכרתו בשלב התחלתי. יש קופות חולים שמשתתפות בקנייתו אך אז לעיתים נאלץ המטופל לוותר על טיפולי הפיזיותרפיה הלימפתית בקופה עקב כך. יש להדגיש את המשכיות המעקב הפיזיותרפי בסוג טיפול זה.
טיפול פולשני- ניתוחי ללימפאדמה
במאה האחרונה נוסו מספר טכניקות ניתוחיות במטרה להוריד ואפילו לרפא לימפאדמה. הרבה מהטכניקות ננטשו . יש לשקול גישה ניתוחית בקפידה מאחר והניתוח הוא פולשני, בעל סיכונים והוא אינו מבטל בהכרח את הצורך בהמשך טיפול כרוני. הניתוח אינו מתאים לחולים עם מחלה אונקולוגית אקטיבית. בישראל בדומה למרבית העולם המערבי מקומם של הניתוחים במכלול הטיפולים שולי בלבד ולעיתים נדירות מוצע כאלטרנטיבה ראשונית למטופל. הניתוחים ברובם הם ללא מידע ארוך טווח.
קיימות גישות שונות ומטרות שונות לניתוחים.
ניתוחי כריתה-
-
ניתוח מסוג Debulking בו כורתים את הרקמה התת עורית, שבה נמצאת הבצקת והרקמה העודפת ועם שארית העור סוגרים את החתך. בשיטה זו קיימים חסרונות עקב האשפוז הארוך יחסית לאחר הניתוח, תהליך החלמה ארוך ומורכב, צלקות, אובדן תחושה באזור המנותח, הישארות בצקות בקרסוליים וכפות הרגליים והתכנות לניתוחים חוזרים.
-
שאיבת שומן Liposuction לבצקות לימפתיות כרוניות בגפיים תחתונות ועליונות. מתאים בעקר לבצקות שאינן גומתיות עם הרכב של רקמת שומן בעקר. לאחר הניתוח חובה להשתמש באמצעי לחץ אלסטיים שרוול או גרב לחץ.
ניתוחים לשיפור זרימת הלימפה-
-
רק לאחרונה עם שיפור האמצעים המיקרוכירורגים הניתוחיים ניתן לראות היצע ניתוחי המתרכז בשתי טכניקות עיקריות
-
חיבור כלי לימפה לכלי דם ורידי- Lymphovenous bypass בו לוקחים צינור לימפה חסום ומעבירים לוריד סמוך על מנת לאפשר זרימה חופשית . ניתוח זה מתאים לבצקת בשלבים ראשוניים בלבד העברת בלוטות לימפה בריאות עם רקמה דמית עשירה Lymph node transfer לאזור לימפתי פגוע במטרה לשחזר קשר לימפתי חדש.